Betöltés...
2011. febr. 28.

Kevorkian

Tegnapi cikkünk után nagyon nehéz bármit írni, könnyű hangvételű szösszenetet meg aztán végképp nem tudok. Így arra gondoltam, megosztom veletek legújabb filmélményemet.

Az eredeti cím You don't know, Jack!, nálunk Dr. Halál címmel mutatták be. Jack Kevorkian (sz.1928 ) örmény származású amerikai patológus, aki a betegek orvosi asszisztálás mellett végrehajtott euthanáziához való jogáért harcol. A témát mindannyian ismerjük, a gondolatokat pro és kontra már sokszor olvastuk, mindannyiunknak megvan a saját, hitéhez legközelebb álló véleménye a témáról.

Maga a film számomra csalódás volt, néhol hatásvadász, néhol hiteltelen, néhol egyszerűen unalmas. Pedig Al Pacinónak még így 70 fölött , elmaszkírozva, kinyúlt pulóverben, hajlott háttal is kétségtelenül van kisugárzása. Egyébként az általa megformált orvosban pont ez az egy momentum, a férfias báj volt emberi. A film viszont a sokszor látott, jól ismert klisékből építkezik, a téma többet érdemelt volna. Kínlódó betegek, elgyötört rokonok, gonosz ügyészek. Túlságosan fekete-fehér.

Volt azonban egy gondolat, amiért mégis érdemes volt végignézni. Úgy hangzott, minden szenvedő, elviselhetetlen fájdalommal küzdő beteg az euthanázia mellett teszi le a voksát, csak az egészségesek ellenzik. Nagyon egyszerű, gyorsan végiggondolható mondat. De olvassátok csak el még egyszer. Én tegnap óta forgatom a fejemben ezt a gondolatot. Annyi minden van mögötte... Ki mit hall meg belőle.

-vg-

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

A megjegyzések moderáltak, így nem jelennek meg azonnal.

 
Fel