Betöltés...
2010. jún. 12.

Ismeretlen ismerősök

Krisztina kérdezte: Megnéztem az emberismerethez ajánlott linketeket. Ott a téma az új ismerősök feltérképezése. Engem az érdekelne, hogyan tudhatom meg, mire számíthatok régi ismerősöktől? Tényleg bízhatok abban, akiről azt hiszem? Van rá jó módszer, hogy időben megtudjam mire számíthatok? Nagy a különbség a személyes és a személyes plusz üzleti kapcsolat között?

A válasz: Nem véletlen, hogy az emberismerettel kapcsolatban tréningeket szervezünk. A tréningen elhangzó információk nemcsak az új ismerősökre vonatkoznak, sőt, azt javasoljuk, hogy a vizsgálódást érdemes a már meglévő ismerősökön elkezdeni, hiszen róluk sokkal több információnk van. Így különösen az elején, amikor még kicsi a rutinunk, könnyebben szerzünk pozitív tapasztalatokat.

Ez a tapasztalat viszont csak saját tudásunkra vonatkozóan lehet biztosan pozitív. Lehet, meglepődve látunk ismerőseinken olyan vonásokat, amiket eddig észre sem vettünk. Az egésznek pont az a lényege, célja, hogy képesek legyünk felismerni, kiben bízhatunk, kitől várhatunk őszinteséget, becsületességet, lojalitást.

Ami az üzleti kapcsolatokat illeti, annyiban mások, mint a személyes kapcsolatok, hogy vastagabb az úgynevezett szociális máz, azaz kicsit alaposabban kell az illetőt megfigyelnünk, ha meg akarjuk tudni, hogy mit várhatunk tőle. De az nem jelent különösebb nehézséget, inkább csak arra kell gondolni, hogy kevésbé foglalkozunk a külsőségekkel, mint a személyes kapcsolatok esetén.

Személyes kapcsolatból üzleti viszonyba is váltás esetén sokkal komolyabban kell az illetőt megfigyelni, hiszen az érzelmek, a biztosnak érzett személyiség sok meglepetést okozhat. Különösen érdekes kérdés a közvetlen rokonok bevonása az üzletbe.

Rokonok esetében ugyanis csak és kizárólag olyannal szabad kezdeni, aki elkötelezettje a választott témának, aki érti és elviseli, hogy különösen a kezdetekben nem tejjel-mézzel folyó Kánaán az, amiből végül tényleg az lehet.

Nagyon sok munkahelyi közösséget képes teljesen tönkretenni egy előjogokat elváró barát, vagy rokon, éppúgy, mint a jóindulatú családtagok, akik a saját elképzeléseik alapján képzelik az ügymenetet.

Tegye fel a kezét az, akinek például a szülei nem mondták el rendszeresen, mikor belekezdett egy üzletbe, hogy: „Te mindig ilyen hülyeségekkel foglalkozol, ahelyett, hogy valami biztos megélhetést keresnél!”

És ugyanezektől a szülőktől hányszor hallottuk azt is: „Képzeld, az XY belekezdett egy üzletbe és olyan jól összeszedte magát, hogy nocsak! Te miért nem találsz magadnak ilyesmit?” - Persze ugyanarról az üzletről beszél, ami miatt nemrég még lehülyézett... Igaz, a dolgok ilyen alakulásai már nemcsak az emberismeret, hanem a hagyományok szerinti pokolba vezető út esetébe is tartoznak. Egy biztos: aki jó emberismerő, így tudja, kitől mire számíthat, ki mire alkalmas, nyugodtabban, biztonságosabban él.

Ami meg már nemcsak az emberismeret, hanem a kommunikáció világába is tartozik: Mire jó egy pletykás, rosszindulatú szomszéd? Elárulom, sokmindenre, csak tudni kell, kihez, mit akarsz általa eljuttatni...

Ha részletesen érdekel a téma, még eljöhetsz a jövő heti tréningre. Jelentkezés itt.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

A megjegyzések moderáltak, így nem jelennek meg azonnal.

 
Fel