Betöltés...
2015. márc. 18.

Házasság és más

Házasságmatek / Getty Images_Stockphoto
Az utóbbi években egyre gyakrabban gondoltam arra, ideje lenne eladni az ágyam. Bőven megfelelne helyette egy matrac, vagy egy vastagabb takaró.

Onnan jutott eszembe, hogy egyre többen szeretnének az ágyamban vizsgálódni. Kivel bújok bele, kit nem engedek oda, alszom-e benne...

Nehéz kérdések ezek.

Ráadásul a vizsgálódók kifejezetten ráérnek azzal is foglalkozni, ha netán egyedülálló lennék, még véletlenül se osszam meg az ágyam senkivel. Azt még nem tudom, hogy amennyiben ez az ő erkölcsi előírásuk, nekem mi a rosseb közöm van hozzá?!

Amit élek az én életem, nem másé.
Én sem írom elő nekik, hogyan éljenek.

Valójában nem érdekelne az egész,
csakhogy az ő elképzelésük bizony a képen látható egyenletet erősíti.

Az egyik irányból tapasztalható szabadosság révén a párok előbb „bújnak ágyba” egymással, minthogy leülnének beszélgetni. Tehát a képlet: „ismeretlen ember” + „ismeretlen ember” = „ez tényleg kapcsolat?”.

A másik irányból ehelyett valami egészen bigott művallásosság támadt fel. Totálisan agyament, legtöbb esetben mindenféle anatómiai ismeret nélküli rémisztgetésekkel próbálják elérni, hogy a születő gyermekek előre ellenőrzött fajból szülessenek. Másra nem tudok gondolni, amikor olyat olvasok ami szerint a női petesejt DNS-e - valamikori más partnerrel folytatott kapcsolata révén - károsodik, így az utódról kvázi nem lehet tudni, ki az apja.

Meg sem fordul a fejükben, mikor alakul ki egy ember DNS-e. Az se, hogy a nőben már születésekor benne van az összes petesejt, ami valaha beérhet, megfoganhat, nem ivarérés után keletkezik rendszeresen, mint a férfiak esetében. Úgyhogy elképzelésük nem más, mint színtiszta rasszizmus, a nők totális tenyészszerepre degradálása.

Érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy a világon minden lény Isten teremtménye. Minden más Isten tagadása ebben a kontextusban. Akkor is, ha a tézist bárki állítja. Mert az bizony saját hasznára állítja*.

Félre ne érts, nem vagyok a bárkivel bármikor kapcsolat híve. Ettől még egyáltalán nem árt, ha egy pár az előtt megismeri egymást fizikálisan is, mert nagyon durva, sérüléseket is okozó méretbeli eltérések lehetnek két ember között. Ami miatt ha a felek házasság előtt nem voltak a promiszkuitás hívei, majd lesznek a házasságkötés után, hiszen nem lehet egy életet mások irreális elvárásai miatt öröm nélkül és a gyermeknemzés reménye nélkül leélni.

Tehát a képlet itt is: „ismeretlen ember” + „ismeretlen ember” = „ez tényleg kapcsolat?”.

Egyetlen megoldás van: végig kell járni az ismerkedés hosszú útját. Meg kell ismerni egymás szokásait, gondolatait, érzéseit mielőtt összekötnénk az életünket. Meg kell tanulni a másikat kellően tisztelni. Lehet harag nélkül elválni, vagy barátoknak maradni ha bármi miatt nem együtt megyünk tovább.

Mert a párkapcsolatot haraggal felbontani nem más, mint saját önzésünk ékes bizonyítéka. Nem másról szól csak arról, milyen státuszvesztésnek ítéljük meg a helyzetet, Mit irigylünk volt párunktól, vagy annak következő partnerétől.

A fő kérdés: boldogság mással, vagy boldogtalanság mások miatt.



Átgondolandó a tízparancsolat (2 Mózes 20: 1-17) a fentiek miatt is:

És kihirdette Isten ezeket az igéket következőképpen:
  1. Én vagyok az Örökkévaló, a te Istened, aki kivezettelek Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.
  2. Ne legyenek neked idegen isteneid színem előtt.
  3. Ne készíts magadnak faragott képet vagy bármely alakot arról, ami az égben fönt, a földön alant és a vízben a föld alatt van.
  4. Ne borulj le előttük és ne szolgáld őket, mert én vagyok az Örökkévaló, a te Istened, a féltve őrködő Isten, aki megemlékszik az atyák bűnéről a fiakon harmadíziglen és negyedíziglen azokon, akik engem gyűlölnek.
  5. És kegyelmet gyakorlok ezredíziglen azokon, akik engem szeretnek és parancsolataimat megtartják.
  6. Ne vedd az Örökkévalónak, a te Istenednek Nevét álságra, mert nem hagyja büntetlenül az Örökkévaló azt, aki álságra veszi az ő Nevét.
  7. Emlékezzél meg a szombat napjáról, hogy megszenteljed. Hat napon át dolgozzál és végezd el minden munkádat. A hetedik nap azonban szombat az Örökkévalónak, a te Istenednek; ne végezz semmi munkát, sem te, sem fiad, sem leányod, sem szolgád, sem szolgálónőd, sem barmod, sem az idegen, aki kapuidon belül van. Mert hat napon alkotta az Örökkévaló az eget és a földet, a tengert és mind ami benne van és megpihent a hetedik napon; azért áldotta meg az Örökkévaló a szombat napját és megszentelte azt.
  8. Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú életű légy a földön, melyet az Örökkévaló, a te Istened neked ad.
  9. Ne gyilkolj. Ne paráználkodj. Ne lopj. Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúságot.
  10. Ne kívánd felebarátod házát. Ne kívánd felebarátod feleségét, szolgáját, szolgálónõjét, sem ökrét, sem szamarát, semmit, ami felebarátodé!
A tízparancsolat ebben a formájában jóval régebbi, mint a keresztények által elferdített változat. Meglepő módon a keresztény egyházak is tartják magukat a hetedik nap szentségéhez: nem szombaton miséznek, hanem vasárnap, azaz vásárnapkor.

Teljesen logikus. Hétfőtől péntekig megtermeli és begyűjti a termést, legyártja a szerszámokat, egyebeket. Szombaton megpihen. Vasárnap Isten dicséretével kezdi a hetet, majd a vásáron eladja az áruját, megveszi amire neki van szüksége ahhoz, hogy a hét többi napján élhessen, dolgozhasson  (elvégezhesse a teremtésből azt, ami rá tartozik).

Ez is egy feladvány, amin érdemes gondolkodni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

A megjegyzések moderáltak, így nem jelennek meg azonnal.

 
Fel