Betöltés...
2015. ápr. 12.

A Kaya család kiutasítása

Húsz éve élnek Magyarországon. Gyermekeik itt tanulnak, a háromból kettő itt született. A magyar hatóságok úgy döntöttek, kiutasítják őket.

Mi a Kaya család kiutasításának igazi oka?

Válaszol a Magyar Helsinki Bizottság / Hungarian Helsinki Committee

Többen kérdezitek, hogy a Kaya családot mégis miért utasították ki, ha semmi rosszat nem tettek?

Néhányan gyanakodnak, hogy a család biztos hibázott valahol (vagy akár bűnt követett el), hiszen semmiért csak nem üldöz el egy ország egy olyan családot, amelyiknek a gyerekei itt nőttek fel és a magyar is anyanyelvük?

A gyanakvókat ki kell ábrándítanunk: semmi rosszat nem tettek az érintettek, szabályt nem szegtek. Az itteni tartózkodásukhoz engedélyt kell kapniuk, amit éveken keresztül rendre megkaptak. Azonban bezárt az a piac, ahol a büféjük működött, így a családi vállalkozás nehezebb helyzetbe került, csökkent a bevétele. (Ettől még most is meg tudnak élni.) A hatóság azért utasította ki őket az országból, mert szerinte a pénzük nem elég az öttagú család megélhetéséhez.

Az igazi kérdés nem az, hogy mit gondolunk arról, mennyi pénzből lehet megélni. Hanem az, hogy az átmenetileg kisebb jövedelem indokolhatja-e azt, hogy egy törvénytisztelő, tisztességes, Magyarországon közel húsz évig adót fizető, magukat magyarnak is tartó gyerekeket nevelő családot eltávolítsanak az országból.

Szerintünk nem. És a jog szerint sem. De ez nem csak jogi kérdés. Hanem szív, jóérzés és emberség dolga.

Ezért próbálunk segíteni nekik.

(Fotó: Magócsi Márton, abcug.hu)



A család ügye már nemzetközi bíróság előtt. Következő tárgyalás: 2015. július 1.

2 megjegyzés:

  1. Most ez komoly? A Svédben lakó kislányért küzdenek hogy kint maradhasson ezt a családot meg mi rakjuk ki? Ezek normálisak?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Svédországban lévő kislányért a családtagja küzd elsősorban. Ez a család még akkor jött ide, mikor a tartózkodási engedélyeket másként kezelték. Nem volt megvehető állampolgárság és letelepülési engedélyeket pénzért árusító cégek.

      Törlés

A megjegyzések moderáltak, így nem jelennek meg azonnal.

 
Fel