Betöltés...
2011. szept. 27.

Mitől kerül közelebb?

A fenti dal jutott eszembe, mikor a Facebook újításairól olvastam. Tisztán hallottam, hogy Süvegcukor úr - ahelyett, hogy magára ülne - dudorássza, miközben ránk, felhasználókra gondol. Merthogy távol vagyunk tőle. Igen. Sőt részemről a hátralévő néhány évtizedben még a gondolat is álljon távol, hogy egy közösségi hálózat folyamatos megfigyelés alatt tartson.

Mindezek mellett úgy gondolom Mark egyre magányosabb így szeretné, ha távollétünk ellenére olyan közel lennénk egymáshoz, hogy még a bankkártyánkra is szeretne ránézni. Persze mindezt azonnal meg is osztaná minden ismerősünkkel és az arra járó ismeretlenekkel. Természetesen kiváló ötlete nagy sikert aratott saját fejlesztő gárdájában is, ahol kétféle ember dolgozott eddig:
  1. Az egyik maradt.
  2. A másik nem, sőt még a véleményét se átallja szavakba önteni: Ha az életed, adataid a Facebookra bízod, vagy a Facebookra és platformjaira alapozod a megélhetésed, vigyázz! A igazi Facebook világban, nincs bizalom, és nincs barátság - már csak pénz és a hatalom. Gondold át nagyon alaposan - mielőtt bármit a Facebookra bízol. Ne légy a Facebook bolondja!
A szépséget tetőzi két különösen szép újítás:
  1. A különféle csoportok bejegyzéseit, hozzászólásait, a neked érkező válaszokat láthattad eddig az értesítések között. Újabban megnézheted, hány ilyen értesítésed van, de abból csak az utolsó néhányat látod, ha az értesítésekre kattintasz. Ha értesz hozzá, megvan mind. Ha kevésbé, egész napra maga elé láncolhat ezzel az újítással.
  2. Hamarosan nem láthatod az ismerőseid bejegyzéseit, csak akkor, ha gyakran vagy a Facebookra bejelentkezve. Különben csak a top híreket nézheted meg. Ismét egy láncolás és ismét egy ötlet arra, miért ne akard kikerülni a megfigyelést. Hiszen úgy fogod érezni, valamiről lemaradsz.
Gyönyörű jövőkép egy totális felügyeletről, amibe a böngészés és a vásárlóerőd ellenőrzése egyaránt beletartozik. Ha így folytatódik, közel az idő, mikor teljesen természetes lesz, ha bizonyos esetekben más személyesít meg. Mert ugye valós, pontos, részletes adatokat illik megadni, a lehető legjobb fotót feltenni, máskülönben nem vesznek komolyan a többiek. Ha valamikor mondhatták azt, csak káprázat a létünk, valójában nem is létezünk, akkor az Internet világa a virtuális káprázat. Csillog, villog, de sok területen nem érvényesek rá a megszokott szabályok, udvariassági formulák. Ehhez persze hozzátartozik egy szuper felhasználói gárda is, akinek hiába magyarázod, nem érti, mitől lesz rab, hogyan lopják el őt magát is, ha nem figyel oda. Pedig egyre inkább ideje, hogy még másokra is figyeljünk...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

A megjegyzések moderáltak, így nem jelennek meg azonnal.

 
Fel